
 

 

 
MEETING LOG 

 
SUBJECT: ASTM F15.19 Wearable Infant Blankets Scope Task Group Meeting Log 

FY 24 OP PLAN ENTRY: Wearable Infant Blankets 

DATE OF MEETING: 2/26/2024 

LOCATION OF MEETING: Virtual 

CPSC STAFF FILING MEETING LOG: Khalisa Phillips, Ph.D. 

FILING DATE: 3/1/2024 

CPSC ATTENDEE(S): Khalisa Phillips, Ph.D., ESHF, & Suad Wanna-Nakamura, Ph.D., HSPP 

NON-CPSC ATTENDEE(S): Contact ASTM for the full attendee list  

 

Summary of Meeting: 
This Scope TG meeting for ASTM F15.19 on Wearable Infant Blankets was led by Chris Gulbrandsen. The 
discussion focused on resolving negatives for definitions in the balloted standard, F15.19 (23-03) Item 001 
WK81176 - Standard Consumer Safety Specification for Wearable Blankets & Swaddles Intended for Use by 
Infants and Toddlers. Specifically, members debated whether the term “wearable” helps distinguish swaddle 
products with fasteners from loose blankets intended for swaddling; based on a straw poll, members voted to 
remove the term “wearable” from the list of definitions.  
 
At the February 14, 2024 subcommittee (SC) meeting, the Scope TG was asked to come up with definitions for 
both “weighted” and “non-weighted” under Section 3.19, filling material. At the Scope TG meeting, concerns 
continued to be expressed regarding use of the term “intentionally” when referring to weighted fill. Members 
also stated avoiding organic fill materials is unnecessarily broad given that it only needs to exclude fill that can 
grow mold or expand in the presence of water. While members agreed these concerns are valid, members 
expressed that there is currently no need to define “filling material” and their subtypes given that there are no 
performance requirements that are specific to filling materials. Based on a straw poll, the TG deleted the 3.19 
definition for filling material and moved it to the task group’s memory sheet to revisit at such time as 
performance requirements are proposed. CPSC staff questioned what the implications are for defining 
weighted and non-weighted products given the standard is no longer defining weighted in 3.16 and filling 
material is no longer defined in 3.19 (weighted products are currently defined based on the type of fill material). 
 
Given that weighted infant sleep products would still need to meet requirements for wearable blankets and 
swaddle products, members questioned if we still need definitions for weighted subtypes in Sections 3.17 and 
3.18. Members recommended the TG refer the question back to the SC for discussion given the substantive 
nature of the question. The same recommendation to refer back to SC was given when CPSC staff questioned 
whether separate warnings for weighted and non-weighted products were still needed. A member stated 
separate warnings for weighted products are not needed as a bullet point and can be added to both wearable 



 

 

blankets and swaddles to discontinue use if filling is liberated (similar hazard for fiberfill, feathers, etc.).  
 

Next Steps: 
There are multiple upcoming meetings to support balloting a second draft of the standard as quickly as 
possible. The upcoming meetings are scheduled as follows:   

• March 4 @3pm (E.T.) - Performance Requirements TG Meeting 
• March 11 @3pm (E.T.) - Scope & Definitions TG Meeting 
• March 13 @1pm (E.T.) - Subcommittee Meeting  
• March 21 @1pm (E.T.) - Scope & Definitions TG Meeting 

 


